Mondlane Neto

Mondlane Neto (1978), geboren Angolees, groeide op in een bescheid Angolees gezin in Luanda. In 1999 immigreerde hij samen met zijn broertje naar Nederland op 21-jarige leeftijd.

In 2002 ondanks het gebrekkige Nederlands en kennis van de Nederlandse maatschappij, ging hij SJD (sociaal dienstverlening) studeren aan het Alf-college te Groningen. Drie jaar later maakte hij succesvol zijn studie af. De volgende stap was een hoger opleiding volgen, maar dat leek niet voor Mondlane weggelegd. Alles leek tegen te werken. Zonder de nodige financiële hulp de droom van een hoge opleiding leek ver. Zeven jaar lang zonder legale papieren verhuisde hij van AZC naar AZC, en dat zorgde voor de nodige stress, en psychologische druk. Ondanks het gebrek aan begeleiding of hulp vanuit overheidsinstanties is Mondlane toch gelukt om aan zijn studie SPH (Sociaal pedagogisch hulpverlening) te beginnen aan de Hanze Hogeschool te Groningen en deze af te maken in Amsterdam aan de HvA (Hogeschool van Amsterdam).

Mondlane begreep heel goed het begrip dat “ stilstaan is achteruitgaan”.

In 2010, dankzij doorzettingsvermogen en zelfinzicht kon hij uiteindelijk rust vinden en een geslaagde professionele carrière beginnen als pedagogisch hulpverlener.

Meerdere instanties konden vanaf die periode gebruik maken van zijn kennis, deskundigheid en professionele inzicht.

Zijn overwinningen zijn telkens weer een demonstratie van de “absurditeit” van het bestaan. Geen enkel menselijk streven is willekeurig en vergeefs. Mondlane realiseert zich nu dat de tijden zijn veranderd en wil zijn kennis en visie gebruiken om statushouders niet hetzelfde pad te laten bewandelen als hij, maar een korte en effectieve integratie faciliteren.